Drop menu

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Δόγμα Τράμπ: "Πρώτα η Αμερική"

H Aμερική και όλος ο κόσμος ανακάλυψαν τι σημαίνει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική». O Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ομιλία της ορκωμοσίας του για να ξεκαθαρίσει τι τελικά σημαίνει το σύνθημα της εκστρατείας που τον έστειλε στον Λευκό Οίκο. Να ακολουθήσει το παράδειγμα των προκατόχων του και να επισημάνει ότι στόχος είναι η αύξηση της επιρροής της υπερδύναμης αλλά παράλληλα η ευημερία των εταίρων των ΗΠΑ. Αντί αυτού όμως, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν οι New York Times, την επομένη της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο Τραμπ επέλεξε την εναλλακτική οδό, μια σκληρή γραμμή που προαναγγέλλει  το τέλος του αμερικανικού πειράματος. Ενα πείραμα που διήρκεσε  70 χρόνια με στόχο να διαμορφώσει έναν κόσμο που θα είναι πρόθυμος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αμερικής. Στο όραμα του Ντόναλντ Τραμπ, η νέα στρατηγική της Αμερικής είναι να κερδίσει σε  κάθε συναλλαγή και  αντιπαράθεση χωρίς εταίρους.  Οπως είπε ανήκει πλέον στο παρελθόν η εποχή που η Αμερική επέκτεινε την αμυντική της ομπρέλα της χωρίς ανταλλάγματα και οι δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προσπαθήσει να αλλάξει την τύχη άλλων χωρών χωρίς στρατηγικά οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.  «Από σήμερα, μόνο η Αμερική θα έρχεται πρώτη», είπε ο Τραμπ από το Καπιτώλιο και το εννοεί. Οπως σχολιάζει η Liberation υποσχέθηκε να γεμίσει με "όνειρα", "μεγαλείο", "πλούτο", "ασφαλή σύνορα τις ΗΠΑ . Πιστός σε μία από τις αγαπημένες  του εκφράσεις του, υποσχέθηκε να «κάνει τη δουλειά» ( «να γίνει η δουλειά»). Με τον ίδιο, «οι μαθητές θα αποκτήσουν ξανά  γνώσεις τους», «και οι εργαζόμενοι, τις θέσεις εργασίας τους."  και όχι μόνο...

 

Οι πρώτες 100 μέρες της προεδρίας Τραμπ

Ξηλώνει το Obamacare
Oι πρώτες 100 μέρες του Tραμπ ξεκίνησαν και η κλεψύδρα για τις σχέσεις της Αμερικής με τον υπόλοιπο πλανήτη μετρούν αντίστροφα. Δίνοντας ένα στίγμα προθέσεων για το τι θα σημάνει η προεδρία του, το πρώτο μέλημα του ήταν να ξηλώσει... το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεδρίας Ομπάμα, το Obamacare. O νέος πρόεδρος  υπέγραψε το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα στο Οβάλ Γραφείο λίγο μετά την λήξη της παρέλασης ορκωμοσίας, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για την μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει την διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Ακυρώνει το πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Παράλληλα, ανακοίνωσε μέσα από το site του Λευκού Οίκου, ότι θα ακυρώσει το πρόγραμμα Ομπάμα για την κλιματική αλλαγή που προέβλεπε περιορισμό των εργοστασιακών ρύπων (Climate Action Plan). Το Climate Action Plan του Ομπάμα ευθυγράμμιζε την Αμερική με τους διεθνείς κανονισμούς για τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής. Εκτός από τους εργοστασιακούς - βιομηχανικούς ρύπους, είχε παραμέτρους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου από τα οχήματα και προετοίμαζε τη χώρα εν όψει ανόδου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο νέος πλανητάρχης  έχει υποσχεθεί να καταργήσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία υποχρεώνει σχεδόν κάθε κράτος να αναλάβει δράσεις και να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, και θα ξαναθέσει σε λειτουργία τον αγωγό Keystone XL ο οποίος θα φέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στα διυλιστήρια του Gulf Coast. Ο Τραμπ επίσης υπέγραψε τους διορισμούς του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις και του επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι, οι διορισμοί των οποίων επικυρώθηκαν νωρίτερα χθες από την Γερουσία.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκο Ρινς Πράιμπους αποστέλλει ένα υπόμνημα σε υπηρεσίες διατάσσοντας την άμεση διακοπή του ρυθμιστικού πλαισίου.
Αμεση αποχώρηση από την συμφωνία TPP
Ηδη η κυβέρνηση του νέου προέδρου ανακοίνωσε ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ "θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους" . Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. "Για πάρα πολύ καιρό οι Αμερικανοί αναγκάζονταν να δέχονται εμπορικές συμφωνίες που έθεταν τα συμφέροντα των ισχυρών και της ελίτ της Ουάσινγκτον πάνω από εκείνα των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας" συνεχίζει η ανακοίνωση, όπου υποστηρίζεται ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας να μεταφερθούν στο εξωτερικό ενώ οι Αμερικανοί βρέθηκαν "αντιμέτωποι με υψηλό εμπορικό έλλειμα".
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "οι σκληρές και δίκαιες (εμπορικές) συμφωνίες" θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να επιστρέψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. "Αυτή η στρατηγική ξεκινά με την αποχώρηση από την TPP και με τη διασφάλιση ότι τυχόν νέες εμπορικές συμφωνίες θα συναφθούν προς το συμφέρον των Αμερικανών εργαζομένων". Επιπροσθέτως, αν τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη στη NAFTA αρνηθούν να δώσουν στους Αμερικανούς εργαζόμενους μια δίκαιη συμφωνία σε μια επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης, "ο πρόεδρος θα προαναγγείλει την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη NAFTA". Οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει την TPP. Οι υποστηρικτές αυτής της συνθήκης ανησυχούν γιατί πιστεύουν ότι με την εγκατάλειψή της θα ισχυροποιηθεί η θέση της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού, εις βάρος των ΗΠΑ.

Εσωστρέφεια, προστατευτισμός και διεθνείς σχέσεις

Σε μια δύσκολη περίοδο εισέρχεται η διεθνής πολιτική με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και την ανάληψη των καθηκόντων του καθώς, στην πρώτη ομιλία του επανέλαβε τις απόψεις για τον προστατευτισμό σε συνδυασμό με λαϊκίστικες κορώνες. Η ομιλία του αμερικανού νέου προέδρου δεν έριξε φως στις πτυχές της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει, προκαλώντας αγωνία για το εάν τελικώς θα εφαρμόσει όλα εκείνα που υποσχόταν στην προεκλογική περίοδο και προκαλούσαν τρόμο, αλλά και αβεβαιότητα για το που θα οδηγηθούν οι ΗΠΑ και οι παγκόσμιοι συσχετισμοί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας του.
Προαναγγέλλοντας την μεταστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών από κύριο παίκτη στην διεθνή ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο, σε ένα καθεστώς έντονου προστατευτισμού, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι “ο πλούτος της αμερικάνικης μεσαίας τάξης κλάπηκε και αναδιανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο” και υποσχέθηκε: “Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας με τα χέρια των Αμερικανών. Οι αρχές μας θα είναι: αγοράζετε αμερικανικά, προσλαμβάνετε Αμερικανούς. Θα επαναφέρουμε τις θέσεις εργασίες, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας, τα όνειρά μας”.

Mέρκελ: Θα επιδιώξουμε συμβιβαστικές λύσεις  

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει συμβιβαστικές λύσεις με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα όπως το εμπόριο και οι αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η σημαντική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
"Κατέστησε σαφείς τις πεποιθήσεις του στην ομιλία της ορκωμοσίας του" είπε η Μέρκελ μία ημέρα αφότου ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι στην πολιτική που θα ακολουθήσει θα βάζει "πρώτα την Αμερική".
"Εγώ λέω δύο πράγματα όσον αφορά αυτήν (την ομιλία): πρώτον, πιστεύω σταθερά ότι είναι το καλύτερο για όλους να εργαζόμαστε μαζί βασισμένοι σε κανόνες, κοινές αξίες και με κοινή δράση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το διεθνές εμπορικό σύστημα και να συνεισφέρουμε στις στρατιωτικές συμμαχίες. Και δεύτερον, τα επόμενα χρόνια η διατλαντική σχέση δεν θα είναι λιγότερο σημαντική απ' ότι ήταν τα προηγούμενα. Και θα εργαστώ για αυτό. Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάσουμε ιδέες με σεβασμό" πρόσθεσε η καγκελάριος.


Η Κίνα φοβάται εμπορικό πόλεμο

Εντονη είναι η αβεβαιότητα και στην Κίνα, καθώς τα σχέδια του Τραμπ για τον προστατευτισμό της αμερικανικής οικονομίας μεταφράζονται σε έναν οικονομικό και εμπορικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες και για τις δύο πλευρές.
Ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζιπίνγκ, ο οποίος υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση, τάχθηκε κατά του απομονωτισμου και δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του βασικού υπερασπιστή των ανοιχτών αγορών και του ελεύθερου εμπορίου.

Συνάντηση Μέι-Τραμπ την επόμενη εβδομάδα

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σκοπεύει να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Η Μέι είναι πιθανό να μεταβεί στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη και η επίσκεψή της θα διαρκέσει «μερικές ημέρες», ανάφερε η εφημερίδα σε χθεσινό της άρθρο, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. «Επιθυμούν πάρα πολύ να αναβιώσουν τη σχέση που είχε ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ) Ρίγκαν και η (Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργός Μάργκαρετ) Θάτσερ: ένας νέος λαϊκιστής στον Λευκό Οίκο και μια ισχυρή γυναίκα στο νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ», δήλωσε μια κυβερνητική πηγή στην The Telegraph. Αν όντως πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, η Μέι θα είναι η πρώτη ξένη ηγέτης που θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το ραντεβού με τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν και οι προετοιμασίες για μια τέτοια συνάντηση ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες και όχι εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτό δεν θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ας ελπίσουμε το καλύτερο ότι η συνάντηση θα γίνει τους επόμενους μήνες», είπε ο Πεσκόφ στο BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τραμπ επικεντρώνεται αρχικά στις αμερικανικές υποθέσεις. Παρόλα αυτά ο Πεσκόφ επεσήμανε ότι η ημερομηνία της συνάντησης των δύο ηγετών είναι πιθανό να συζητηθεί στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχουν.

___________
Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.