Drop menu

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Συνέντευξη του Δ. Καζάκη στη Θεσσαλονίκη 16-12-2016



                        

 ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Το πλαίσιο των προτάσεων για την έξοδο από την παρούσα κρίση που μαστίζει τον ελληνικό λαό αλλά και τις προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της χώρας, παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης. 


Αναφέρθηκε στην πολιτική αδιεξόδου που εφαρμόζεται για επτά συναπτά έτη στην χώρα μας, με το αιτιολογικό (που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί) ότι « εάν είμαστε πιστοί στις δεσμεύσεις της τρόικας τότε σε κάποια στιγμή θα βγούμε από την κρίση και θα ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία». Γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί, όπως είπε ο ίδιος, διότι έχει ήδη αποδειχθεί ως τώρα το αντίθετο αποτέλεσμα. «Η λύση γι’ αυτούς», τόνισε ο κ. Καζάκης, «είναι να δανειζόμαστε από τις αγορές. Δηλαδή, να δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τα δανεικά. Μα αυτός είναι ο ορισμός της χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Μίλησε για την τραγική κατάσταση των νοικοκυριών, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή, κάθε σπίτι παρουσιάζει έλλειμμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό περίπου 20%. Δεν έχει δηλαδή, εισόδημα για να ανταποκριθεί στις αναγκαίες δαπάνες. Έτσι, είτε αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς, δημιουργώντας νέα χρέη είτε ψάχνει από διάφορες πηγές δανεισμού να βρει εισόδημα. Και ουσιαστικά οδηγείται πάλι σε αδιέξοδο. «Και ποια είναι η λύση; Πρέπει να υπάρξει εισόδημα. Ποιος όμως να το δώσει; Μόνο το κράτος μπορεί διότι η ιδιωτική οικονομία έχει τσακίσει», είπε ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ και πρόσθεσε: «Για να το κάνει η χώρα, να δώσει εισόδημα, πρέπει να φύγει από το ευρώ. Έτσι ακριβώς προκύπτει το ζήτημα της επιστροφής στο εθνικό κρατικό νόμισμα». Ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε και στον εμπαιγμό ουσιαστικά της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους, λέγοντας ότι «την ίδια ώρα που έχει περικόψει 50% τις συντάξεις, βγαίνει και λέει ότι δίνει επίδομα στους συνταξιούχους».  Ο ίδιος διευκρίνισε ότι για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά συντάξεις όπως ακριβώς ήταν προ της κρίσης, πρέπει να έχεις το δικό σου νόμισμα και τη δική σου δημοσιονομική πολιτική και τότε αρκεί μια απόφαση της κυβέρνησης να πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το ζητούμε ποσό προ κρίσης. Ουδείς μπορεί να πει κάτι». Όμως όπως εξήγησε ο ίδιος, η προϋπόθεση είναι μία: μη αναγνώριση του χρέους και άρνηση πληρωμής. «Είναι ο ίδιος ο δρόμος που μας οδήγησε στη δημιουργία της κοινωνικής ασφάλισης όταν ο Ελ. Βενιζέλος αρνήθηκε να πληρώσει τους τότε δανειστές, στηρίχθηκε στο εθνικό νόμισμα και έτσι υπήρξε απόθεμα για κοινωνικό έργο όπως και το έπραξε», τόνισε με έμφαση ο κ. Καζάκης. Διαφορετικά, από αρχές του έτους θα έχουμε νέες περικοπές διότι δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, το  εισόδημα πρέπει να πέσει στην αγορά, δημιουργείται τζίρος και έτσι θα αρχίσει να κινείται η οικονομία.



«Για να μπορέσει να παράξει η χώρα, το ΕΠΑΜ προτείνει τρία πράγματα», είπε ο κ. Καζάκης και διευκρίνισε: «Υπάρχουν τρία θέσφατα. Αν δεν υπάρχουν αυτά δεν γίνεται απολύτως τίποτε.

1) εθνικό κρατικό νόμισμα για έχει εισόδημα ο πολίτης, 2) Σεισάχθεια, να γλυτώσει από τα χρέη ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο ιδιώτης και 3) χρειαζόμαστε προστασία στην εγχώρια παραγωγή για να μπορέσει να ανακάμψει η χώρα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν να πάρουμε ξανά την πατρίδα μας πίσω» τόνισε με έμφαση ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ήταν και ο δημοσιογράφος – τουρκολόγος Ν. Χειλαδάκης, καθώς και ο παλιός αγωνιστής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Κωνσταντινίδης, οι οποίοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια, στα όσα ανέφερε ο κ. Καζάκης σχετικά με τις προτάσεις και τις θέσεις του ΕΠΑΜ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.