Drop menu

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Δρομολογείται δημιουργία ΕΟΖ στη Θάσο και την ευρύτερη περιοχή;

   
  Παρακολουθούμε απο κοντά το ζήτημα που έχει ανακύψει στη περιοχή της Θάσου λίγο πριν το τέλος του περασμένου χρόνου. 
   Ζήτημα που σχετίζεται με την εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θάσου και ειδικότερα τη φάση Β1 αυτού:
  • Σύμφωνα με το ΓΠΣ Θάσου το νησί χωρίζεται σε ζώνες χρήσης γής μεταξύ των οποίων μια ζώνη καταλαμβάνει περίπου το ¼ του νησιού και χαρακτηρίζεται ως περιοχή λατομικών δραστηριοτήτων. Η ζώνη αυτή καταλαμβάνει τα 8 από τα 10 δημοτικά διαμερίσματα του νησιού.
Το  σκανδαλώδες σ αυτή τη μελέτη που εκπονήθηκε είναι ότι στη ζώνη αυτή 
  • δεν αναφέρονται καθόλου περιοχές οικοτουριστικές, εναλλακτικού τουρισμού ή αναπτυσσόμενες τουριστικά 
  • και το κυριότερο απ όλα παραβλέπεται εντελώς ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζώνης αυτής εντάσσονται περιοχές που θεωρούνται καταφύγια άγριας ζωής ή προστατεύονται από τη συνθήκη Natura 2000 
  • ενώ σύμφωνα με το ΙΓΜΕ τμήμα που περιλαμβάνεται στη ζώνη αυτή αποτελεί φυσικό ταμιευτήρα υδάτινων πόρων του νησιού.
     Το χοντρό παιχνίδι όμως διαφαίνεται από το Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ οπου στο σχέδιο αυτό όχι μόνο οι ορεινοί όγκοι του νησιού αλλά και οι παραλιακές ζώνες μπορούν να είναι «Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι». Με άλλα λόγια το Χωροταξικό της Περιφέρειας ΑΜΘ εντάσσει ολόκληρο το νησί στη μεταλλευτική ζώνη!

      Δεδομένο οτι ήδη ξεκίνησε εδώ και χρόνια ο σχεδιασμός δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - ζήτημα που απο πολύ νωρίς το ΕΠΑΜ ανέδειξε και συμπαραστάθηκε στα κοινωνικά κινήματα - θεωρούμε πως το θέμα αυτό συνδέεται άμεσα με τον παραπάνω σχεδιασμό των ΕΟΖ άν δεν είναι απλώς μια συντεχνιακή μεθόδευση για άντληση κονδυλίων σε βάρος της ποιότητας ζωής του νησιού και του μέλλοντός του, ενημερώνουμε προς κάθε κατεύθυνση οτι, στεκόμαστε αντίθετοι με την προοπτική ξεπουλήματος και καταστροφής κάθε πιθαμής εδάφους και υποδομών απέναντι σε κατ επίφαση μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια που στόχο έχουν να τζογάρουν στα μεγάλα χρηματιστήρια τις μετοχές των εικονικών επενδύσεών τους, αφήνοντας τη χώρα και την οικονομία που θα παρεισφρύσουν, ρημάδι απ άκρη σ άκρη. 
        
         Ξεκαθαρίζουμε επίσης πως με το ΕΠΑΜ στη διακυβέρνηση της χώρας οι εμπλεκόμενοι με υποθέσεις στησίματος ΕΟΖ θα χάσουν αφενός τα χρηματά τους αφετέρου θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.
        
           Για το ΕΠΑΜ Καβάλας ο φάκελος ΕΟΖ Καβάλας - Θάσου έχει ανοίξει και τον παρακολουθούμε κάνοντας την αρχή με μια γενική επισκόπηση του ζητήματος όπως δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 7/2/2016 και στο άρθρο της κας Ειρήνης Κοντογεωργίου με τίτλο:

Μάζου τα λατομεία σου!

Αγωνιώδης σύγχυση. Αυτή είναι μια κόσμια περιγραφή του χάους που δημιούργησαν κάποιοι χάρτες, οι οποίοι «παρεισέφρησαν» στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΠΧΣ) και στον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου Θάσου (ΓΠΣ) και προοιωνίζονται το μέλλον της Θάσου σαν παράδεισο… εντατικής λατομικής δραστηριότητας.
Οι Θασίτες μετά το πρώτο σοκ παρεμβαίνουν συγκροτώντας Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων, δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν παραπλανημένοι, ενώ τα σκάγια έφτασαν μέχρι το τοπικό ΤΕΕ.
Ο φόβος ότι το καταπράσινο νησί κινδυνεύει να καταντήσει τεράστιο νταμάρι, «διακοσμημένο» με ανεξέλεγκτα ξενοδοχειακά μεγαθήρια στην παραλιακή ζώνη, κυριαρχεί.
Όλα αυτά στο όνομα της αειφόρου ανάπτυξης!

Το χρονικό

Ας πιάσουμε το νήμα από την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του δήμου και σύμπραξης μελετητών για τη σύνταξη του ΓΠΣ Θάσου (29/7/2011).
Ενός σχεδιασμού, δηλαδή, που θα απαντούσε στην ανάγκη οριοθέτησης των χρήσεων γης στο νησί. Το 2012 γίνεται μια πρώτη διαβούλευση όπου παρουσιάζεται ένα ασαφές πλάνο «νοικοκυρέματος».
Δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 19ης Αυγούστου 2015, η διοίκηση του δήμου στέλνει στους δημοτικούς συμβούλους λίστα θεμάτων προς ψήφιση, ένα εκ των οποίων έχει τον τίτλο «Περί γνωμοδότησης για το Β1 στάδιο της μελέτης (αξιολόγηση, αναθεώρηση κι εξειδίκευση του ΠΧΣ και αειφόρου ανάπτυξης».
Οι σύμβουλοι ψηφίζουν θετικά (με εξαίρεση αυτούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).
Το σχέδιο όμως περιλαμβάνει χάρτη ο οποίος παρουσιάζει σχεδόν το σύνολο του νησιού ως λατομική ζώνη! Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανθρώπων Εργα» Βασίλης Παπαφιλίππου, ο οποίος είναι σήμερα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων, ισχυρίζεται πως υπήρξε παραπλάνηση των συμβούλων που υπερψήφισαν, καθώς το μοναδικό επεξηγητικό έγγραφο που τους επιδόθηκε ήταν η θετική γνωμάτευση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου, που αναφερόταν γενικά σε αειφόρο ανάπτυξη και δεν περιελάμβανε κανέναν χάρτη.
Τέλη Νοέμβριου ’15, φορείς και κάτοικοι του νησιού παθαίνουν «σοκ και δέος». Διαπιστώνουν ότι και στο ΓΠΣ της Θάσου υπάρχει χάρτης, στον οποίο μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής, «η περιοχή που καθορίζεται ως λατομική ζώνη είναι η καρδιά των περιοχών Natura του νησιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται και κατά το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών, ο ταμιευτήρας των υδάτινων πόρων της Θάσου.
Επίσης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση, η ενημέρωση είναι ελλιπής, τοπικά συμβούλια δεν έχουν λάβει αποφάσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως το Δασαρχείο, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΤΕΕ».
Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται και προσπαθούν να αποτρέψουν έναν σχεδιασμό στον οποίο διαβλέπουν την καταστροφή του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας και κλάδων της τοπικής οικονομίας. Ο δήμαρχος Κ. Χατζηεμμανουήλ καλεί δημότες και φορείς σε ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο.
Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο…
Η ανοιχτή συνεδρίαση της 8ης Ιανουαρίου 2016 γεννά εντάσεις, αρκετές αποκαλύψεις κι ερωτήματα. Ο δήμαρχος υποδέχεται το πολυπληθές ακροατήριο δηλώνοντας υπερήφανος για τα αντανακλαστικά των δημοτών, ωστόσο χαρακτηρίζει τον επίμαχο χάρτη γεωλογικό.
Το «ροζ καπέλο» στον χάρτη, υποστηρίζει, αποτυπώνει τη μαρμαροφόρο περιοχή και όχι την προτεινόμενη λατομική ζώνη.
Ωστόσο, ο πρώην διευθυντής του ΙΓΜΕ Νίκος Επιτρόπου διαψεύδει τον δήμαρχο δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι ο επίμαχος χάρτης δεν είναι γεωλογικός.
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ υπόσχεται ότι η διαβούλευση θα κρατήσει όσο χρειαστεί, οι μελετητές όμως επιμένουν πως η διαβούλευση καλό είναι να λήξει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Υστερεα από πολλές αντεγκλήσεις οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η επόμενη μέρα πρέπει να τους βρει συνεργαζόμενους για τη διάσωση του νησιού.
Το κλίμα ωστόσο δυναμιτίζεται σχεδόν αμέσως από δηλώσεις του δημάρχου σε εφημερίδα που απαξιώνουν τη Συντονιστική Επιτροπή («υπάρχει μια φερόμενη Συντονιστική, η οποία δεν ξέρω τι θα συντονίσει!») και αμφισβητεί την ύπαρξη κατ’ αρχήν αρνητικής γνωμάτευσης του ΤΕΕ, την οποία επικαλούνται οι μηχανικοί της Συντονιστικής.

Οι αντιφάσεις

Το ΤΕΕ απαντά την ίδια μέρα με δελτίο Τύπου δηλώνοντας την ενόχλησή του για το δημοσίευμα.
Το χάος το δημιουργούν οι αντιφάσεις. Η παρουσία του χάρτη που ορίζει εντατική λατομική δραστηριότητα στο ΠΧΣ χαρακτηρίζεται από τη Συντονιστική Επιτροπή «ανεξήγητη», δεδομένου ότι η ίδια η μελέτη δίνει σαφώς προτεραιότητα στην οικοανάπτυξη, στην προστασία του τοπίου κι όχι στην εντατική εξόρυξη.
Ο ίδιος ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης δηλώνει ότι όχι μόνο δεν ευθύνεται η περιφέρεια για τον χάρτη, αλλά δείχνει ως υπεύθυνο τον σχεδιασμό του δήμου.
Ο δήμος ωστόσο φέρεται να εμφανίζει την περιφέρεια ως «εντολέα» της προτεραιότητας στην εξόρυξη.
Ας σημειωθεί ότι η Θάσος, που από ένα μόνο λατομείο της οποίας έχει αναδειχθεί ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της περιφέρειας, υποφέρει από τη μη αποκατάσταση των εξορύξεων μαρμάρου. Τα «προβλήματα» στην αποκατάσταση παραδέχτηκε άλλωστε κι ο επιχειρηματίας του κλάδου κ. Φιλιππίδης στη συνέλευση στο δημαρχείο (το οποίο ως κτίριο ανήκει στην οικογένειά του).
Είναι εύλογη η αγωνία που πλανιέται πάνω από το νησί: Μήπως πίσω από τους «λάθος» χάρτες υπάρχουν σκοπιμότητες; Μήπως η διαβούλευση μέσα σε αυτό το χάος είναι προσχηματική; Μήπως το μπαλάκι που πετιέται από την περιφέρεια προς τον δήμο και τούμπαλιν, έχει χαθεί;
(Ο τίτλος από το δημοτικό τραγούδι της Θάσου «Μάζου τα πιριστέρια σου».)
Πηγή: efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.