Drop menu

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοβουλία Φιλίππων: Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας είναι η Ανοπαία Ατραπό της διέλευσης του TAP

Τι έλεγε το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την διέλευση του ΤΑΡ τον Σεπτέμβριο του 2014;
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014 το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας μετά από συνεδρίασή του εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο τάσσεται κατά της διέλευσης του ΤΑΡ από τα χωράφια υψηλής παραγωγικότητας της πεδιάδας των Φιλίππων. Τα επιχειρήματα του Δ.Σ. Καβάλας είναι πολύ ισχυρά και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ενάμιση χρόνο μετά όμως σε αρμονία συμπολίτευση και αντιπολίτευση άλλαξαν άποψη.
Ξεκίνησαν και έναν  «πόλεμο» στα Μ.Μ.Ε, δήμος και περιφέρεια,  για το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα από τον ΤΑΡ και ποίος θα πάρει και πόσα. Καταπατώντας και ανατρέποντας πλήρως αυτά που οι ίδιοι ψήφισαν τον Σεπτέμβριο του 2014, είναι πρόθυμοι να δώσουν και δημοτικά κτήματα στον ΤΑΡ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Χωρίς ίχνος ντροπής παρουσιάζουν και σχέδια, απόψεις, για το πού θα δοθούν τα χρήματα από την πώληση των δημοτικών κτημάτων των Φιλίππων. Στα στέγαστρα των γηπέδων της Καβάλας, στο νοσοκομείο της Καβάλας, στο ΤΕΙ, και σε πολλά άλλα ακούμε έκπληκτοι το τελευταίο διάστημα. Κάποιος θέλει να δοθούν χρήματα και στους δήμους Παρανεστίου και κ. Νευροκοπίου! Δηλαδή, να ξεπουλήσουμε την περιουσία των Φιλίππων για να κάνουμε έργα στην πόλη της Καβάλας! Ε, ένας δήμος είμαστε τώρα! Να τους ενημερώσουμε απλά πως εμείς δεν ξεπουλάμε τη γη μας σε κανέναν ΤΑΡ και σε καμία τιμή! Να τους ενημερώσουμε ακόμη πώς υπάρχουν τέσσερις ( 4 ) προσφυγές στο ΣτΕ και καλά θα κάνουν να περιμένουν τις αποφάσεις.
Τι μεσολάβησε όμως και άλλαξε άποψη το Δ.Σ του Δήμου Καβάλας; Με ποια διαδικασία το έπραξε αυτό; Με απόφαση ποιού Δημοτικού συμβουλίου και πότε ακυρώθηκε το ψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014; Γιατί συμπολίτευση και αντιπολίτευση έκαναν στροφή 180 μοιρών σε αυτό που οι  ίδιοι ψήφισαν; Με ποιο ( κυρίως ηθικό ) δικαίωμα μοιράζουν χρήματα που ακόμη δεν έχουν πάρει από τον ΤΑΡ, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ;
Εμείς, ως Πρωτοβουλία Φιλίππων, απλά θα δώσουμε το ψήφισμα του Δ.Σ του δήμου Καβάλας τον Σεπτέμβριο του 2014 ώστε ο κάθε ένας να απολαύσει την ειλικρίνεια  που το διακρίνει. Να διευκρινίσουμε μόνο πώς εμείς συμφωνούμε με όλα τα σημεία του ψηφίσματος και αναρωτιόμαστε, μήπως τελικά το Δ.Σ. του δήμου Καβάλας είναι η ανοπαία ατραπός των Φιλίππων;

«Ο Δήμος Καβάλας σταθερά και ανυποχώρητα τάσσεται υπέρ των επενδύσεων που παράγουν πλούτο και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα και μαζί η τοπική μας κοινωνία , η υλοποίηση επενδύσεων και η καταπολέμηση με τον τρόπο αυτό της ανεργίας , αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας .
O αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου «TAP», όπως εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί όροι της όδευσης από την πρόσφατη Υπουργική απόφαση, διέρχεται από εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, του κάμπου της Ν. Καρβάλης και των Φιλίππων.
Οι επιπτώσεις του έργου στη γη είναι τριπλής βαρύτητας, καθώς 1) για την κατασκευή του αγωγού θα χρειαστεί προσωρινή δέσμευση μιας ζώνης εργασίας πλάτους 38 μέτρων, για χρονικό διάστημα έως την υλοποίηση του έργου, 2) θα υπάρχει μόνιμη δέσμευση γης με περιορισμούς στη χρήση της, καθώς θα αποκλείεται η καλλιέργεια της με δενδροφυτεύσεις και γενικά θα υπάρχει απαγόρευση καλλιεργειών με βαθύ ρίζωμα, με ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης και 3) εκμηδενίζεται η αξία των εκτάσεων των αγροτεμαχίων που προσβάλλονται.
Ο κάμπος των Φιλίππων και της Ν. Καρβάλης, χαρακτηρίζονται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, από τις πλέον εύφορες περιοχές της Ευρώπης. Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας προστατεύεται από τους Ελληνικούς Νόμους, η δε διατήρηση και ορθή διαχείριση της είναι ουσιώδης όρος της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αποτελεί την αναντικατάστατη βάση του ανθρωπογενούς παραγωγικού συστήματος .
Το κοίτασμα της Τύρφης των Φιλίππων είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και δεν είναι δυνατόν να διασχίζεται από κανένα ενεργειακό αγωγό, πολύ δε περισσότερο ξένων συμφερόντων.
Επιπλέον, δυσχεραίνεται η προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του χώρου των Φιλίππων ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που είναι Εθνική προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και περιλαμβάνει το σύνολο των Τεναγών ως ενιαίο μνημείο φύσης και πολιτισμού (αρχαιολογικός χώρος βαπτιστήριο Λυδίας, βραχογραφίες, τενάγη, Παγγαίο Όρος, Ιαματικές Πηγές, πηλοθεραπευτήριο).
Η διέλευση του αγωγού από τον κάμπο των Φιλίππων, θα καταστρέψει τη μηχανική δομή του εδάφους και θα ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο σε θέματα άρδευσης, αυτό της υπάρδευσης, που αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην περιοχή, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίβλεψη, συντήρηση και επιθεώρηση του αγωγού και κατά συνέπεια στην ασφάλεια των κατοίκων.
Επειδή από καμία σοβαρή μελέτη δεν αποδεικνύεται η θετική επίδραση της επένδυσης στην καταπολέμηση της ανεργίας της τοπικής κοινωνίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Δήμου μας, το οποίο στηρίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας.
Επειδή ο περαιτέρω περιορισμός της καλλιεργήσιμης γης θα δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στην αγροτική οικονομία όλης της περιοχής.
Για τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας είναι αντίθετο στην όδευση του αγωγού ΤΑP όπως έχει σχεδιασθεί και προτείνεται από την εταιρεία και λέει ΟΧΙ στη διέλευση του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.»

  
 Κανένα σχόλιο!!!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, 22/02/2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.