Drop menu

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης μιας κυβέρνησης ΕΠΑΜ



Ο Δημήτρης Καζάκης αναπτύσει το τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης μιας κυβέρνησης ΕΠΑΜ.

(Απόσπασμα απο την συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16/12/2016)

Επιγραμματικά ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ αναφέρθηκε στους εξής άξονες:



  • -          Το ΕΠΑΜ θέλει ένα σχεδιασμό διοίκησης που να είναι δεσμευτικός ως προς το κράτος πάνω απ όλα.

  • -          Πρέπει να υπάρχουν στόχοι που να εξειδικεύονται όχι μόνο προϋπολογιστικά αλλά και ως προς το ζητούμενο.

  • -          Όταν οι στόχοι τίθενται και εξειδικεύονται μπορούν να κοστολογηθούν και φυσικά να ακολουθήσει και ο εξονυχιστικός έλεγχός τους.

  • -          Την επίτευξη των στόχων θα την υλοποιεί μια ανεξάρτητη διοίκηση του εκάστοτε φορέα. Μια διοίκηση δηλαδή που δεν θα εξαρτάται από τον υπουργό όπως συμβαίνει σήμερα.

  • -          Για το ΕΠΑΜ δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας κυβέρνησης υπουργών. Το κοινοβούλιο μπορεί να έχει εργαζόμενες επιτροπές που θα έχουν τον έλεγχο των τομέων δράσης και από κει και έπειτα η υλοποίηση των τιθέμενων στόχων θα εφαρμόζεται από την ανεξάρτητη διοίκηση.

  • -          Η πολιτική μας εκπροσώπηση θα έχει επιτελική διαχείριση των στόχων.

  • -          Μέλημά μας είναι η ανάδειξη των απαραίτητων στελεχών να γίνεται μέσα από τον μηχανισμό της διοίκησης. Οι απαραίτητες προσλήψεις θα γίνονται βάσει του γενικότερου σχεδιασμού προσλήψεων και με βάση τις οργανικές θέσεις που ανακύπτουν ή απελευθερώνονται κάθε φορά.

  • -          Για το ΕΠΑΜ νοείται ότι στο δημόσιο τομέα θα υπάρχουν μόνο οργανικές θέσεις διότι αυτό συνδέεται αφενός με τον πληρέστερο έλεγχο των δαπανών αλλά και του έργου που ανατίθεται στον υπάλληλο, αφετέρου δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες υποκίνησης πίστης και αφοσίωσης των εργαζομένων στην επίτευξη των στόχων, αφού αυτό συνδέεται μέσα από την επαγγελματική του εξέλιξη μέσα στη διοίκηση.

  • -          Θέλουμε ένα ενιαίο σύστημα καταγραφών υλικού στο δημόσιο. Ακόμη και για μια καρφίτσα θέλουμε να ξέρουμε πότε αγοράστηκε, από πού, πού μπήκε που χρησιμοποιήθηκε και από ποιόν ή χάθηκε η ποσότητά της ώστε να ξέρουμε και να αποδώσουμε ευθύνες και λογαριασμό στους εμπλεκόμενους.

  • -          Θέλουμε την απουσία επαφής του πολίτη με τον δημόσιο υπάλληλο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τυποποίηση διαδικασιών με τη χρήση των τεχνολογιών του διαδικτύου και όχι μόνο.

  • -          Ο επιχειρηματίας, ο κατασκευαστής, ο πολίτης θα μπορεί να ασκεί τη δραστηριότητά του ή να ενεργεί χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες αλλά θα ελεγχθεί και εφόσον δεν τήρησε αυτό που δήλωσε, η διοίκηση θα παύει τη δραστηριότητά του. Ούτε πρόστιμα, ούτε παρατάσεις ούτε ειδικές συμφωνίες.

  • -          Για το ΕΠΑΜ η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη και θα υποστηριχθεί. Μας ενδιαφέρει η επιχειρηματική δραστηριότητα που ο επιχειρηματίας ασχολείται με την επιχείρησή του. Δεν μας αφορά ο επενδυτής που απλώς θέλει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του και να καρπωθεί το κέρδος του χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα επιτύχει η δραστηριότητα στην οποία επένδυσε, αν θα αυξηθεί η απασχόληση, αν θα είναι ποιοτική η παραγωγή και οι όροι βελτίωσής της αν θα συμβάλει στην καινοτομία, αν θα χει κοινωνικό ή περιβαλλοντικό αντίκτυπο η λειτουργία της επένδυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.