Drop menu

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Φάκελος Θάσος - Νερό: Ο ύστατος αγώνας για την ίδια τη ζωή.

Στις 11 Αυγούστου επιχειρήθηκε παράνομα, και κατα παράβαση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων της Υπηρεσίας Υδάτων, να τοποθετηθεί σωλήνας για να διοχετευτεί σε δεξαμενή της ΔΕΥΑΘ η υδραυλική παροχή της πηγής Αγίας Βασιλικής του Θεολόγου Θάσου, η τελευταία που απέμεινε. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν έγκαιρα. Με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών ματαίωσαν την παράνομη και καταστροφική για το περιβάλλον και για τον δήμο επέμβαση. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, ο πρόεδρος της κοινότητας Θεολόγου και το συνεργείο που ήρθε από έξω από το χωριό αναγκάστηκαν να φύγουν άπρακτοι.


Η παράνομη επέμβαση, που ματαιώθηκε από τους κατοίκους, είχε προετοιμαστεί προσεκτικά. Από τις αρχές Ιουνίου ο Θεολόγος ταλαιπωρούνταν από αυθαίρετες και παράνομες διακοπές υδροδότησης. Αυτό δεν συνέβαινε επειδή δεν είχαμε νερό. Αν υπάρχει ένα χωριό στην Ελλάδα που είναι εξαιρετικά προικισμένο από τη φύση και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αυτό είναι ο Θεολόγος. Η έλλειψη νερού επί τρεις ολόκληρους μήνες ήταν τεχνητή. Όλους αυτούς τους μήνες μας ταλαιπώρησαν σαδιστικά για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της λειψυδρίας. Ωστόσο η παροχή νερού από τις πηγές, 140 κυβικά την ώρα, υπερεπαρκεί για τις ανάγκες μας. Με σωστή διαχείριση τα επιφανειακά νερά μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του Θεολόγου και όλου του νησιού, συντηρώντας και την περιβαλλοντική ισορροπία. Νερό υπήρχε και υπάρχει. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν ξαναέγινε διακοπή αφότου κινητοποιηθήκαμε. Μάλιστα η υπερχείλιση ξαναγέμισε το ρυάκι, μολονότι δεν έβρεξε στο μεταξύ ούτε έγινε καμιά ενίσχυση του δικτύου.

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες των ειδικών επιστημόνων τα επιφανειακά νερά με σωστή διαχείριση φτάνουν και περισσεύουν για τις ανάγκες του χωριού μας και όλης της Θάσου. Όλοι οι γεωλόγοι συμφωνούν πως τα επιφανειακά νερά είναι για εμάς, ενώ τα υπόγεια για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Αν τα αντλήσουμε θα ξεραθεί το νησί. Η ΔΕΥΑΘ ωστόσο σπαταλά τα λεφτά μας σε γεωτρήσεις, δήθεν για να αντιμετωπίσει την ανύπαρκτη λειψυδρία. Γεωτρήσεις ανεύθυνες κι εγκληματικές που πρέπει να απαγορευτούν. Το 1975 στον Ποτό και στον Πρίνο τα πηγάδια έβγαζαν γλυκό νερό στα τρία μέτρα, ενώ τώρα οι γεωτρήσεις κατέστρεψαν τον υδροφόρο ορίζοντα και η αλμύρα έφτασε πέντε χιλιόμετρα μέσα από την ακτή. Κίνδυνος θάνατος όχι μόνο για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας, αλλά άμεσος. Αν το οικοσύστημά μας καταστραφεί, δεν διορθώνεται.

Ποιόν συμφέρουν όλες αυτές οι μεθοδευσεις; Λαθραία επιχειρείται να δοθεί το νερό όχι στον ήπιο και οικολογικό τουρισμό, που ωφελεί το νησί, αλλά στα τεράστια ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θέλουν πολυεθνικές εταιρείες να ανοίξουν ανάμεσα σε Ποτό, Πευκάρι και Λιμενάρια, όπως και στην υπόλοιπη Θάσο. Θέλουν να μας κλέψουν γη και νερό για το δικό τους κέρδος. Για αυτόν το σκοπό βιάζονται να επιβάλουν χωρίς διαβούλευση κι ένα νέο χωροταξικό. Κομενο και ραμενο στα δικά τους μετρα, χτυπά τους κατοίκους και τους μικρούς και ντόπιους επιχειρηματίες, αποκλείοντας μάλιστα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταστήματα.

Για το κέρδος θέλουν να ξεράνουν και να ερημοποιήσουν το Θεολόγο και ολόκληρο το νησί. Είναι η ζωή μας, δεν θα τους αφήσουμε. Λύσεις υπάρχουν. Ζητούμε να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι υδρομάστευσης που αποφάσισε η περιφέρεια από το 2012, αλλά παραβιάζονται επί τέσσερα χρόνια με ευθύνη της ΔΕΥΑΘ και με καταστροφικές συνέπειες. Να φύγουν τα γεωτρύπανα απ’ όλο το νησί και να μην ξανάρθουν.

Στη Νάξο και σε πολλά άλλα νησιά πρασίνισαν το εσωτερικό με μικρά φράγματα που συγκεντρώνουν τα νερά απ’ όλες τις πηγές και μετά τα στέλνουν στα χωριά της παραλίας. Να ακολουθήσουμε το πετυχημένο παράδειγμά τους. Να μείνει το νερό δημόσιο, με σωστή διαχείριση. Να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος μας, για εμάς και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

(κείμενο του Συλλόγου "Χατζηγιώργης" Θεολόγου Θάσου και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας)

Σε λαϊκή συνέλευση που διοργάνωσε στο Αρχοντικό Χατζηγιώργη στο Θεολόγο Θάσου το Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, η επιτροπή πρωτοβουλίας για το νερό του Θεολόγου, παρευρέθησαν πάνω απο 150 άτομα τα οποία παρακαλούθησαν τους προσκεκλημένους ομιλητές κκ Διονύση Θεοφιλόπουλο Γεωλόγο και Σπύρο Μαρκέτο καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ που ανέπτυξαν ο καθένας απο την σκοπιά του αντικειμένου που πραγματεύεται τις επικίνδυνες επιλογές της ΔΕΥΑ-Θάσου όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων  του νησιού, αφετέρου τις ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος.
Ακολούθησε συζήτηση όπου αναδείχθηκαν τα συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα και οι τεράστιοι κίνδυνοι, που απειλούν το περιβάλλον, τους κατοίκους και το μέλλον του νησιού.
Απο τη λαϊκή συνέλευση συγκροτήθηκε Ανοιχτή Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή, με στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματος, την κινητοποίηση των κατοίκων και την έναρξη αγώνα για την ορθολογική και δημοκρατική διαχείριση των υδατίνων πόρων της Θάσου.
Η λαΪκή συνέλευση με το πέρας του διαλόγου κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα:

1. Να ανακληθεί η παράνομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δωρίζει τη χρήση γης και νερού στην ΔΕΥΑΘ και προετοιμάζει έτσι την ιδιωτικοποίησή της. Να αποσύρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι την υπογραφή τους, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη μεθόδευση που χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή της.
2. Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ύδρευσης και άρδευσης. Διάφανη λειτουργία της ΔΕΥΑΘ και δημοκρατικός έλεγχός της από τους δημότες και τους εργαζομενους. Μέτρηση όλων των εισροών και εκροών νερού.
3. Όχι νέες γεωτρήσεις. Ορθή διαχείριση των επιφανειακών νερών ώστε σταδιακά να κλείσουν και οι υπάρχουσες, που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ταμιευτήρες όπου υπάρχουν ρέματα. Τα επιφανειακά νερά είναι για εμάς, τα υπόγεια παρακαταθήκη για τα παιδια μας και τα εγγόνια μας.
4. Αφαίρεση των αδειών από τα εγκατελειμένα και ρυπογόνα λατομεία, και άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους. Περιορισμό του όγκου εξόρυξης. Όχι στην έκδοση νέων αδειών. Απαγόρευση της καθετοποιημένης εξόρυξης (σχιστήρια), που ρυπαίνει πολλαπλά και σπαταλά τα αποθέματα νερου. Όχι άλλη καταστροφή του νησιού.
5. Άμεση αντιμετώπιση της λειψυδρίας με επισκευή των δικτύων και σωστή διαχείριση των άφθονων πόρων. Επιστημονικός σχεδιασμός με αυστηρή τήρηση των κανόνων. Η Θάσος έχει υπερεπάρκεια νερού. Η λειψυδρία είναι τεχνητή. Η λειψυδρία είναι αδικαιολογητη.
6. Άμεση αποκατάσταση των κατεστραμένων φραγματων και δημιουργία νεων ήπιας μορφης σε όλα τα ενεργά ρέματα της Θάσου, ώστε να καλύπτονται ορθολογικά όλες οι ανάγκες του νησιού σε ύδρευση, άρδευση και εμπλουτισμό του υπόγειου ορίζοντα.
7. Συντήρηση δικτύων ύδρευσης και αρδευσης και οργάνωση πυροπροστασίας.
8. Τριτογενης επεξεργασία των λυμάτων σε όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς, και χρήση του νερού τους για αρδευση.
9. Να φύγουν οι παράνομες συνδέσεις ύδρευσης, που υπονομεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του αγαθού και γίνονται πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση.
10. Αναθεώρηση του χωροταξικού ώστε να διασφαλίζει την προστασία του νησιού από τις βλαπτικές για το περιβάλλον δραστηριότητες, και ήπια ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, οικογενειακών μονάδων, και οικολογικής καλλιέργειας. Ανάκληση της απόφασης 204/2015. Όχι στα μεγαθήρια και τα all-inclusive, που σπαταλουν το νερό και δεν αφήνουν εσοδα στο νησί.
Καλουμε την Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή να προβεί σε όλες τις νομιμες ενεργειες για τη διασφάλιση των παραπάνω, και να επιδιωξει τον συντονισμό με επιτροπές άλλων τόπων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.
Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλο το οικοσύστημα, όχι μονο για τους ανθρώπους. Το νερό είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

 Ο Δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ ερωτώμενος σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων και την κριτική που ασκήθηκε στη ΔΕΥΑ-Θ δήλωσε οτι μέσω ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί σημαντικά έργα υποδομής για καινούρια δίκτυα ύδρευσης και υδατοδεξαμενών απο την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη δημοτική αρχή το 2011. 
Εχουν συντηρηθεί αρδευτικά δίκτυα, γεωτρήσεις, κατασκευάστηκαν δίκτυα ύδρευσης 50 χλμ στο Λιμένα και 70 χλμ σε Χρυσή Αμμουδιά και Ποταμιά, επίσης στο Ραχώνι, Παναγία, Ποτό, ενώ υπάρχει ήδη "ώριμη" μελέτη που θα ελέγχει τυχόν διαρροές νερού αλλά και πρόβλεψη ώστε μέσω ΕΣΠΑ να αντικατασταθεί όλο το παλιό δίκτυο στους υπόλοιπους οικισμούς.
Τα προβλήματα κατα το δήμαρχο παρουσιάστηκαν εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των ασθενών βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων με αποτέλεσμα να μην ανατροφοδοτηθούν οι πηγές. Απ την άλλη υπηρξε μεγάλη επισκεψιμότητα και ανάγκη για νερό τη θερινή περίοδο και όπου ήταν ανέφικτη άλλη παρέμβαση καλύφθηκαν οι ανάγκες αυτές με υδροφόρες. Ο δήμος παραμένει προσηλωμένος στο σχεδιασμό έργων για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα ενώ δήλωσε κατηγορηματικά οτι το "νερό είναι δημόσιο αγαθό που οφείλουμε να εξασφαλίσουμε σε όλους δημότες και επισκέπτες. Τα όσα καταλογίζει η συγκεκριμένη ομάδα συνδημοτών μας, περι δράσεων που αποσκοπούν στην "ιδιωτικοποίηση" του νερού οφείλονται είτε σε άγνοια της ελληνικής νομοθεσίας, είτε σε άγνοια του δημοτικού κώδικα είτε σε κίνητρα τα οποία δεν σχολιάζω."

Στις τοποθετήσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχου Οικονομικών, η Πανθασιακή Συντονιστική Επιτροπή για το Νερό επανήλθε στις 31 Αυγούστου με το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Δελτίο Τύπου 31 Αυγούστου 2016

Πολύ θα θέλαμε να πιστεύαμε την απάντηση του αντιδήμαρχου Οικονομικων Θάσου, ότι η δημαρχία σκοπεύει να παραμείνει η ΔΕΥΑΘ δημοτική επιχείρηση. Ωστόσο οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λεξεις. Γιατί χρειαζόταν να παραχωρηθούν πηγές και γεωτρήσεις στη ΔΕΥΑΘ αν ο σκοπός ήταν απλως να γίνουν κάποιες μετρήσεις;

Το νερό ειναι δικαίωμα. Το νησί μας, ευνοημένο από τη φύση, έχει υπερεπάρκεια νερού τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Όλος ο κόσμος μπορεί και πρέπει να έχει νερό για το νοικοκυριό του, την επιχείρησή του, τα κτήματά του. 

Αν δεν είχαμε νερό όλο το καλοκαίρι, αιτία δεν ήταν η ανομβρία. Η ανομβρία πλήττει τους υδατινους πόρους μόνον αφου περάσουν πολλοί μήνες. Αιτία ήταν οτι δεν γίνεται σωστή διαχείριση του νερού. Φταίνε οι άνθρωποι, όχι ο Θεός.

Βασική υποχρέωση της ΔΕΥΑΘ είναι να μας εξασφαλίζει πόσιμο νερό επαρκούς ποσότητας και ποιότητας. Αυτήν τη βασική της υποχρέωση την παραβιάζει, και μας έχει αφήσει χωρις νερό όλο το καλοκαίρι. Χωρίς να δίνει καμια εξήγηση. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, κανείς δεν έχει παραιτηθεί. Λες και η λειψυδρία ειναι φυσιολογική. Λες και μας προετοιμάζουν για μια ζωή διψας. Λες και ζούμε στη Σαχάρα και όχι στη Θάσο.

Ζητούμε από τη ΔΕΥΑΘ να μας απαντήσει υπεύθυνα σε τρία απλά ερωτήματα. Γιατί δεν είχαμε νερό όλο το καλοκαίρι; Με ποιά κριτήρια αποφασίζει ποιες βάνες κλεινει και ποιές αφήνει ανοιχτές; Τι έργα έχει προγραμματίσει για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία; Όλα αυτά φυσικά θα έπρεπε να τα είχε εξηγήσει εδώ και μήνες, αν πραγματι ήθελε να μείνει δημόσια η ΔΕΥΑΘ.

Αν πράγματι η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ήθελε να μείνει η ΔΕΥΑΘ δημόσια, θα είχε από καιρό εξορθολογίσει τη διαχείρισή της. Θα λειτουργούσε διάφανα και δημοκρατικά. Λειτουργεί έτσι σήμερα;

Αν πράγματι η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ ήθελε να μείνει η ΔΕΥΑΘ δημόσια, θα ειχε τοποθετήσει στο δίκτυο μετρητές εισροής νερού, ώστε να γνωριζουμε πόσο νερό μπαίνει στο δίκτυο. Θα βεβαιωνόταν ότι δεν υπάρχουν παράνομες υδροληψίες και γεωτρήσεις εκτός δικτύου.

Και κυρίως θα έβγαινε να μιλήσει η ίδια, που είναι και η αρμόδια για το ζήτημα του νερού, και δεν θα κρυβόταν πίσω από τον αντιδήμαρχο, που είναι αναρμόδιος.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Το ζήτημα του νερού έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις που συγκλίνουν στον αποχαρακτηρισμό του ως ύψιστου κοινωνικού αγαθού και στην εκμετάλλευσή του ως είδος προς εμπορία και αυτό ξεκίνησε τις τελευταίες δεκαετίες εκτός απο το εξωτερικό και στη χώρα μας. Τώρα όμως όσο ποτέ πριν στο παρελθόν το πολιτικοοικονομικό τοπίο ευνοεί την ευόδωση αυτού του σχεδιασμού. 
    Με τη πλήρη διάλυση του συντεταγμένου κράτους και την υπαγωγή του σε γεωγραφικό χώρο που οι κάτοικοί του λογίζονται ως χρεωκοπημένοι οφειλέτες, κατάσταση που επισφραγίστηκε και επεκτάθηκε με τα μνημόνια, οι υποδομές του νερού εμφανίζονται σαν μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση που ελέω της αδυναμίας των δημοτικών αρχών να αντλήσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη συντήρηση, βελτίωση, αποκατάσταση των απαιτούμενων έργων, εγκαταλείπονται είτε εσκεμμένα είτε εξ ανάγκης μέχρις ότου να δοθεί το πράσινο νομικοπολιτικό φώς στην υφαρπαγή τους απο την καθόλα υπερεκτιμημένη ιδιωτική πρωτοβουλία.
    Η μακρόχρονη όμως εμπειρία απο την ιδιωτική εκμετάλλευση των συστημάτων ύδρευσης και άρδευσης ανα τον κόσμο δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών:
Το νερό στις περιοχές αυτές έγινε και ακριβότερο για τον τελικό καταναλωτή και σε αρκετές περιπτώσεις η ποιότητά του, χειροτέρεψε ενώ δεν ήταν λίγες οι ομάδες πολιτών που αποκλείστηκαν απο τη χρήση νερού. Σε αρκετές περιπτώσεις τα δίκτυα εγκαταλείφθησαν στην φθορά του χρόνου όπως και η διαχείριση πηγών, λυμάτων και παρεμφερών εργασιών.
   Με καταγεγραμμένα τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων σε χώρες που αυτές οι διαδικασίες προχώρησαν στο χρόνο, επαναπροσδιορίζεται σήμερα η στρατηγική επανακρατικοποίησης, επαναδημοτικοποίησης των επιχειρήσεων διαχείρισης του νερού.
   Το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory - CEO), το Transnational Institute (TNI) και το Municipal Services Project έχουν βγάλει βιβλίο με τίτλο «Επαναδημοτικοποίηση - Επιστρέφοντας το Νερό στα Δημόσια Χέρια» («Remunicipalisation - Putting water back into public hands»), το οποίο εν πολλοίς υποστηρίζει πως όλες οι μεγάλες δημοτικές συμβάσεις για το νερό που βρίσκονται σε διαδικασία ανανέωσης κυρίως στη Γαλλία από το Παρίσι και τη Γκρενόμπλ μέχρι τη Βρέστη και το Χερβούργο επαναδημοτικοποιούνται.
   Για το ΕΠΑΜ είναι ξεκάθαρο πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σε όλους και η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τη σωστή διαχείριση και διάθεση του νερού απρόσκοπτα σε κάθε πολίτη. Τα έργα όπου απαιτούνται χρειάζονται αφενός χρηματοδότηση μέσα απο έναν μακρόπνοο και εθνικό σχεδιασμό δημοσίων δαπανών, αφετέρου επιβάλλεται η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα δημόσια πράγματα με θεσμοθετημένα όργανα και διαδικασίες και στη βάση της ευρείας εμπλοκής με τα τεκταινόμενα σε επίπεδο δήμου ή πολιτείας.
   Το νερό είναι δικαίωμα, το νερό είναι η ίδια η ζωή μας. Ακόμα κι αν κανένας άλλος λόγος δεν μας υποχρεώσει να αγωνιστούμε για την ζωή μας, το νερό απο μόνο του μας οδηγεί στον ύστατο αγώνα για την επιβίωση και συνέχειά μας.

Δείτε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ "ΣΤαγώνες" της Νέλλης Ψαρρού.


 
Πηγές:

1. Εφημερίδα "Η Θασιακή" φύλλο 745 30 Αυγούστου 2016 σελ.16-17
 2.   http://thassosnerosos.simplesite.com/
 3.   http://e-chania.blogspot.gr/2013/03/blog-post_664.html
 4.  https://www.youtube.com/watch?v=2cthF1XWEgM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια και οι κριτικές σας είναι ευπρόσδεκτες και προσφέρουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Υβριστικές εκφράσεις και άσεμνο περιεχόμενο είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαγράφουμε.